A2.1

 

POCZĄTKUJĄCY – TRZECI SEMESTR

 

ALTER EGO + 1

Kompetencje językowe i komunikacyjne :

  • wyrażanie upodobań gastronomicznych
  • mówienie o jedzeniu, sposobie odżywiania się
  • opisywanie ubioru, stylu, wyglądu
  • wyrażanie opinii pozytywnej i negatywnej na temat stroju
  • udzielanie rad w zakresie wyglądu i ubrania
  • opisywanie przedmiotów , dokonywanie wyboru
  • dokonywanie zakupów, podawanie ilości, pytanie o cenę
  • dokonywanie wyboru restauracji, porównywanie
  • zamawianie posiłku w restauracji, formułowanie opinii na temat potrawy
  • mówienie o przeszłości, wspominanie
  • porównywanie przeszłości i teraźniejszości
  • opisywanie domu, mieszkania i zmian w nim zachodzących
  • zasięganie i udzielanie informacji o mieszkaniu do wynajęcia
  • mówienie o relacjach współmieszkańców
  • wyrażanie reguł i nakazów i zakazów

 

Zagadnienia gramatyczne:

  • rodzajniki cząstkowe, du, de la de l’
  • rodzajniki nieokreślone un, une, des i określone le, la les
  • określanie ilości + rzeczownik, rodzajniki po negacji
  • zaimki dopełnienia bliższego COD
  • zaimki dopełnienia dalszego COI
  • zaimki względne qui, que
  • przymiotniki zakończone na – able
  • zaimek eny
  • przeczenie ne… plus, restrykcja ne…que
  • czas imparfait
  • czasy passé composé i imparfait
  • stopniowanie przymiotników i przysłówków
  • zwroty czasowe il y a, depuis, dans

Słownictwo:

  • jedzenie, posiłki, ulubione potrawy
  • ubiory, kolory, wzory, tkaniny
  • przedmioty, kształty, formy, materiały
  • zakupy, sklepy
  • restauracja, posiłek i jego etapy
  • miasto i wieś
  • mieszkanie, dom i jego otoczenie, mieszkanie alternatywne
  • umeblowanie i wyposażenie mieszkania
  • zmiany, transformacje
  • cechy charakteru, upodobania, relacje międzyludzkie, współmieszkańców